Първият български журнал за благодарности и позитивни утвърждения за деца е тук!

Зад него има повече от идея- причината той да съществува в това луксозно издание, в което го виждате в момента, е работата ми с деца по време на пандемията и невероятните резултати, които постигнахме заедно, използвайки практиката на благодарност и позитивни утвърждения.

В тази статия искам да ви разкажа как писането на благодарности и повтарянето на позитивни утвърждения е метод, който работи, дава резултати и влияе толкова положително върху емоционалното състояние и самооценка на децата.

2020 ме свари като терапевт в един от най- големите центрове за деца и жени, жертви на домашно насилие в Лондон. Работих с деца в норма и извън норма- с тревожност, аутизъм, дефицит на вниманието. Несигурността за това какво се случва и кога ще се върнат към рутината си, повиши още повече тревожността у децата. В този моменти, трябваше да вложа цялата си изобретателност, за да съм сигурна, че те насочват фокуса върху това, което могат, имат, умеят и върху нещата, които са позитивни.

Точно тогава започнах прилагането на писането на благодарности, като след няколко седмици включих и позитивните утвърждения, които те повтаряха всекидневно.

Резултатите не закъсняха!

Защо е важно децата да изградят умението да бъдат благодарни?

Да си благодарен е много повече от това да казваме „Благодаря“. Изследователи от Университета на Северна Каролина твърдят, че благодарността при децата включва възприемане на перспектива и емоционални знания и умения, които децата започват да развиват по-бързо на възраст от 3 до 5 години.

Благодарността е преживяване, което има четири  основни части:

  1. Какво ЗАБЕЛЯЗВАМЕ в живота си, за което можем да сме благодарни?
  2. Кои са нещата, които УМЕЕМ и МОЖЕМ, за които може да сме благодарни?
  3. Как се ЧУВСТВАМЕ, забелязвайки това изобилие в живота си?
  4. Какво ПРАВИМ, за да изразим признателност на свой ред?

По-големите деца спонтанно могат да преминат и през четирите части на благодарността. При по- малките ще е нужно развиване на когнитивни умения, които да натрупат чрез практика, за да могат да правят връзка между мисли и чувства.

Писането на благодарности, позитивният ролеви модел от страна на родителя и всекидневното правилно насочване на фокуса са нещата, които много по- бързо ще помогнат на детето да преминава леко и през четирите части.

Kолкото повече едно дете разбира благодарността, толкова повече разбира емоциите и гледната точка на другите хора, както и своите собствени.

Какво се случва в мозъците и телата ни, когато изпитваме благодарност?

Чувството на благодарност активира няколко части на мозъка- префронталния кортекс, отговарящ за мотивацията; хипоталамусът, свързан с основни задачи като хранене, сън, секреция на хормони и стрес. В същото време, мозъкът произвежда и окситоцин, хормон, важен за свързването с другите. Това е същият хормон, който майките отделят след раждането и който се намира в кърмата.

С други думи, благодарността е свързана с чувството за награда, подобрен сън и намалаяване до минумум чувството на депресия и тревожност.

Благодарността има измерими ползи не само за психичното здраве, но и за  междуличностните отношения.

Какво е това позитивно утвърждение и защо е важно за детето?

 Повечето деца, растат срамежливи, понякога несигурни и имайки потребността, която всички имаме- да принадлежим и да бъдем приети. Позитивните утвърждения са мощен начин децата да растат уверени и да се впускат в предизвикателствата на живота с по- голяма лекота. Независимо дали детето ви е срамежливо или не, в моята работа се убедих многократно, че умението на позитивните вярвания е нещо, което всяко дете трябва да изгради, за да има по- добра самооценка и увереност в собствените си способности.

Позитивното утвърждение е твърдение, което казваме на себе си, за да помогнем да препрограмираме ума си да мисли позитивно.

В сесиите с възрастни, всекидневно работим върху премоделиране на негативни вярвания, които имат за себе си и в 100% от случаите, това което споделят е следното: „Искам да науча децата си да използват позитивни утвърждения, за да не стигат до положението, в което се намирам аз в момента.“ Аз също съм „се пекла на този огън“. Абсолютно споделям казаното от моите клиенти и това е нещо, на което искам да приуча и да стимулирам у дъщеря си.

Децата трябва да чуват всекидневно какво ги прави специални. Това е и причината да включа и позитивни утвърждения в журнала за благодарности.

Аз самата работя с тях вече 18 години, като в началото ги записвах на листчета и лепях в цялата къща.

Ние възрастните влияем на вътрешния монолог на децата. Така, че практикувайте позитивни утвърждения още от събуждането им сутрин, на път за училище, докато ги къпете вечер или докато се разхождате в парка. Концентрацията върху позитивното у детето, ще направи с него вълшебства.

Как мога да поръчам журнала?

Журналът е подходящ за малчугани между 4-12 годишна възраст.
Всекидневно, в него могат да записват по нещо, за което са благодарни- че могат, имат или умеят. Освен това журналът има акцент на деня, съдържа по едно различно позитивно утвърждение за всеки ден, както и интересен факт за света, за който детето може би не знае.

Журналът е 13- седмичен, като в края на всяка седмица, детето ще има седмично предизвикателство- за рисуване, сътворяване, учене и дори подскачане.
В него ще намерите 91 позитивни утвърждения, 91 интересни факта за света и 13- седмични предизвикателства.

Можете да го поръчате като изпратите вашата заявка на info@ninaezhova.com както и в лично съобщение във Фейсбук и Инстаграм.

Цената на журнала е £15 / 30лв.
💫 Луксозно издание!
Корици: твърди
Брой страници: 120
Печат: Pulsio Print
Художник на илюстрациите: Мария Баракова
Фолиран единично!

За поръчки в България, моля да посочите: офис на Спиди или Еконт, както и телефонен номер и получател.
За поръчки в Англия, журналите ще се изпращат през Royal Mail.

Броят на журнала е ограничен!
Моля за търпение докато обработвам поръчките!

С любов,

Нина