Когато имате някаква идея в главата си, то това не е цел, а просто мечта. Когато обаче вземете лист и химикал и я напишете, тогава вече имате цел.

Работя с много хора, но честа грешка, която много от тях допускат е да не поставят цели.

Какво всъщност означава да си поставям цели?

Целта ще бъде вашата притегателна сила, като една светулка, която ще ви води по пътя и няма да ви позволи да се отклоните или изгубите.

Винаги казвам, че да имаш цел, означава да знаеш къде трябва да стигнеш- като кола, която се движи от точка “А” до точка “Б”, като точка “Б” е вашата крайна цел. Ако нямате такава, вие просто ще “карате” без да знаете къде отивате и до къде трябва да стигнете.

Поставям цели от 16- годишна. От 21- годишна възраст усъвършенствах техниката на целеполагането, защото както всяко нещо, и тук също си има някои правила към които да се придържаме, ако искаме да ги реализираме.

Правило номер 1- Поставяйте си реални цели.

Ако искате да научите нов език за 1 месец или да отслабнете с 20 кг за една седмица, сами може би се досещате, че тези две цели не са реални, поради факта че сме си дали прекалено кратко време за изпълнението им.

Друга грешка е, че поставяме прекалено много цели, които не можем да изпълним.

Аз разделям целите за:

  • 1 месец
  • 1 година
  • 3 години
  • 5 години
  • 10 години.

Винаги обръщам внимание на това колко време ще ми отнеме  да изпълня всяка една.

И точно тук стигаме до

Правило 2: Поставете си краен срок и дата за изпълнение.

Веднъж работих с клиентка, която искаше да стартира свой собствен бизнес, но не беше уточнила колко време си дава. След 3 години тя установи, че все приоритизира други неща и отлага тази своя мечта, като в същото време е недоволна от факта, че нищо не се случва. Попитах я дали има крайна дата за изпълнение, а тя ми отговори, че никога не е мислила, за крайната дата като нещо, което е от съществено значение.

Когато тя си постави краен срок, сама осъзна че времето започваше да я притиска. Тази крайна дата наближаваше и тя положи максимални усилия да стартира и да направи първи стъпки, защото мисълта от провал я ужасяваше.

Правило номер 3: Не се захващайте с няколко цели едновременно.

Това също влиза в топ 3 златни правила и причината е много проста- няма как да носим много дини под една мишница. Когато се захванем с много неща и ги вършим накуп, се случват две неща- разпиляваме енергията си и разпръскваме фокуса си. Запомнете, че там където е вашият фокус, тече и вашата енергия. Много пъти съм виждала как хора се мотивират и започват да работят усилено по няколко мечти или цели. Това, както всяко друго нещо, черпи много енергия и рискувате да се откажете бързо, тъй като са ви необходими много повече ресурси, време и концентрация. За мечтите също се иска мотивация, а тя за съжаление не е константна величина и в повечето пъти не е там, когато ни потрябва.

Правило номер 4: Дайте си нужната почивка, ако е необходимо

Ако  стигнете до “долината на отчаянието”, както я наричам аз, или до момент, в който усещате че нямате сили, вдъхновение или музата ви е “отлетяла” през прозореца, си дайте почивка, но не се отказвайте.

На абсолютно всеки се случва да има моменти на спад, независимо от обстоятелствата и причините. Приемете това като моментно състояние, а не като край на пътя към вашата цел или мечта.

Много обичам българската поговорка “Капката дълбае камъка, не със сила, а с постоянство”, така че бъдете постоянни, въпреки трудностите и предизвикателствата.

Правило номер 5: Не позволявайте на никой да ви казва, че вашите мечти са глупави.

Ще има хора, които ще ви подкрепят, докато вървите по пътя на мечтите си, но ще има и едни други, на които няма да им се хареса фактът, че вие претърпявате позитивна трансформация и скачате на ново ниво. Точно тези хора ще се опитват да ви казват, че не можете, че целта ви не струва или е глупава и разбира се, че е невъзможна.

Въпреки това, продължавайте с усмивка, без да се питате “Ами ако са прави?”

Може би нещото, което на мен ми помага, наред с полагането на упорит труд, е това че никога не приемам съвети от хора, които не са постигнали дадено нещо, но учат мен как трябва да го направя аз.

Никой по- добре от вас не знае кое е правилното нещо за вас и пътят по който трябва да вървите.

Нека вашите цели имат конкретика. Когато ги описвате използвайте думи, които ви мотивират и с които по- лесно може да визуализирате мечтата. Визията за голямата и крайна картина е нещото, което ще ви подтиква да действате.

И не на последно място- вярвайте и имайте увереността, че това за което мечтаете ще се случи. Нашите мисли са енергия, която постоянно търси начин да се материализира и да добие форма, така че нека мечтите ви бъдат красиви!

 

С любов,
Нина Ежова