Реших да напиша тази статия, защото ако не сте жена или майка, то със сигурност си давате сметка, какво влияние са оказали родителите върху вас и в частност ролята на вашата собствена майка.

Работих с деца и родители през последните 10 години и това, което мога да кажа със сигурност е че, няма как да се работи с дете, извън контекста на неговото семейство.

Няма проблемни деца, а по- скоро проблемни родители, които пряко или косвено “моделират” детето, дори когато то вече е възрастен.

Влиянието на майката се отразява на самочувствието на детето, на оценката, която си дава, образа, който има за себе си, както и на неговите силни и слаби страни като личност.

Днес ще се спрем на петте вида майки и съм сигурна, че всеки един от вас, ще се разпознае някъде измежду редовете.

Тип 1: „Майката- егоист“ или “It’s all about me”

Това е един от най- разпространените стилове майчинство, особено в днешните времена, в които вилнее една голяма криза на идентичността и хората живеят през егото, плюс влиянието на женската еманципация.

Майката- егоист, не гледа на децата като на отделни личности и е абсолютно самовглъбена и фокусирана върху себе си. Този тип поведение от страна на майката, кара детето да вярва, че то трябва да казва и прави неща, които задоволяват нейните нужди, потребности и желания. Майката функционира по този начин, защото в нея има несигурност и най- вече желание да бъде призната, като това е и причината, тя да държи вниманието на цялото семейство върху себе си.

Много често, когато майката- егоист усети, че фокусът започва да се измества и тя не е “под светлините на прожекторите”, тя влиза в ролята на жертва, за да може отново да привлече вниманието върху себе си.

Какво е емоционалното наследство, което майката- егоист оставя на детето?

Детето израства неуверено, изпитвайки трудност да изрази емоциите си, да изкаже мнението си и най- вече да вземе решение, защото не знае как това ще бъде посрещнато и разбрано от майката, която е винаги права и дали нейното мнение ще съвпадне с мнението на детето  (в повечето случаи НЕ).

В същото време, детето на майката- егоист, израства изключително лоялно към другите, подкрепящо е, и е способно да разпознава нуждите на тези около него, готово винаги да помогне.

Тип 2: „Майка- перфекционист“

Майката – перфекционист ще направи всичко възможно, тя и семейството и да изглеждат перфектни в очите на другите. Зад кулисите обаче, картината не е толкова красива и перфектна, защото тя е силно контролираща, манипулативна, тревожна и изпълнена с безпокойство и страх. Отвън, този тип майка изглежда уверена, но истината е че вътрешно, тя се чувства неадекватна и празна.

Какво е емоционалното наследство, което майката- перфекционист оставя на детето?

Децата, отгледани от този тип майка, винаги имат чувството, че мнението на другите е по- важно и че те трябва да се съобразяват безрезервно с това. Те имат засилено усещане, че светът ги наблюдава, гледа и съди. За съжаление израстват неуверени, с ниско самочувствие  и тяхната идентичност изцяло се основава на мнението на другите. Самите те, могат да се впуснат в осъждане на другите, като не търпят критика към себе си и се страхуват от допускане на грешки.

Силните страни на тези деца са трудолюбие, лоялност и упоритост, както и силно чувство за ангажираност в отношенията и отговорност към другите.

Тип 3 „Непредсказуемата майка“

Непредсказуемата майка е напълно завладяна от нейните емоции и под тяхно влияние, тя разгръща своя родителски стил. Какъв родител е, зависи изцяло от нейното моментно психическо състояние и начина по- който се чувства.

Тревожна, ядосана, нервна и прекалено емоционална- този тип майка е може би най- опасният и разрушителен от всички пет.

Тя е неспособна да регулира емоциите си, не знае как да ги управлява адекватно и това има негативно въздействие върху децата. Склонна е да създава проблеми сама или да прави “от мухата- слон”, като децата са въвлечени в тази нейна реалност. Ако нейното поведение, може да се опише с една дума, то тя би била- хаос.

Какво е емоционалното наследство, което непредсказуемата майка оставя на детето?

Децата на непредсказуемата майка, могат да изпитват силна тревожност, страх и да имат депресивни епизоди. На тях им е трудно да разберат реалността, защото проблемите с които трябва да се справят, не идват от истинската реалност, а от размитата такава на тяхната майка.

Те много умело разчитат емоциите на другите и проявяват емпатия и съпричастност. В същото време, изпитват трудност да се доверят на другите, поради тревожната привързаност, която са изградили.

Тип 4 Майката “Най- добър приятел”

Тя обича да третира децата си като равни, като по този начин бяга от отговорност да поставя граници. Неспособността да приеме майчинството като роля, я кара да превръща детето си в най- добър приятел. По този начин тя го прави равен и в емоционалните отговорности, които всъщност са нейна роля, а не роля на детето.

Нейната неспособност да приеме ролята си на майка, превръщат нуждите и в крещящи и поглъщащи, като тя напълно разчита на детето да ги удовлетвори.

Какво е емоционалното наследство, което майката- “най- добър приятел” оставя на детето?

Децата, които са отгледани от този тип майка, често се чувстват пренебрегнати от другите и имат силен страх от отхвърляне. В отношенията, които създават като възрастни, те често поемат ролята на грижещите се, тъй като правят пренос от своето детство.

От друга страна, те много ясно осъзнават нуждата да се поставят граници в отношенията с другите хора и се справят добре в тази посока. Отговорни са и с лекота поемат лидерски роли, като са изключително отговорни.

Тип 5 Майката, която е “Завършена”

Майката, която е завършена, знае как да регулира емоциите си, приемайки с лекота майчинската си роля, като в същото време не се опитва да прикрива своите слабости и несъвършенства. Тя третира децата като отделни личности, които имат мнение, което тя уважава и се старае да ги възпита да бъдат независими и да имат своя собствена идентичност.

Какво е емоционалното наследство, което майката, която е завършена оставя на детето?

Деца, отгледани от този тип майка са уверени, имат висока самооценка за себе си, не се страхуват от промяната и имат способността да създават здравословни отношения с хората около тях. Те уважават мнението и гледната точка на тези около тях, дори и да са коренно различни от техните собствени.

Изградили една сигурна привързаност, децата на “завършения” тип майка, се доверяват лесно на хората около тях, насърчават ги, изслушват и имат високи нива на емоционална интелигентност.

Всеки отделен тип майка, изгражда и създава у детето различен тип привързаност. Ако сте различна от сигурна, то никога не е късно да  я отработите и да изградите сигурна такава.  Не се съсредоточавайте върху това, какво са направили и какво не са вашите майки. Вие имате ресурсите и капацитета, за да промените своята реалност, така че не оставяйте периодът на детството да ви определя.

Ако пък сте майка, която се е разпознала някъде измежду по- горните редове- не се отчайвайте.

Едно “Обичам те толкова много”, отправено към вашите деца, е една прекрасна първа стъпка и малка крачка към промяна на вашия родителски стил, ако усещате, че той ощетява и детето и вас като майка и възрастен.